Állásfoglalás a vakcinainfo.gov.hu oldalon történő regisztrációhoz kötődő hírlevelek adatvédelmi kérdései kapcsán

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság előtt több vizsgálat indult olyan bejelentések nyomán, amelyekben valamely érintett azt panaszolta, hogy bár megadta a hozzájárulását a koronavírus elleni oltásra történt regisztrációja során a későbbi kapcsolattartás céljából történő adatkezelésre, mégis jogsértőnek tartja, hogy nem kizárólag az oltással, illetve a koronavírussal összefüggő hírlevelet kapott.

Magyarország Kormánya a tárgyi ügyben nem adatkezelő, a panaszokkal érintett hírlevelek küldéséhez az email címek adatkezelőjeként a Miniszterelnöki Kabinetiroda, mint jogi személy került megjelölésre.

Az adatkezelési tájékoztató alapján az adatkezelőnek, valamint adatfeldolgozójának a „későbbi kapcsolattartás”, nem pedig a kizárólag oltással, illetve koronavírussal kapcsolatos hírlevélküldés volt a megjelölt adatkezelési célja.

Ehhez a Hatóság által vizsgált ügyekben a panaszos – saját nyilatkozata szerint is – hozzájárult, tehát ténylegesen jogsértő adatkezelést nem azonosított.

A Hatóság álláspontja szerint arra az esetre, ha a panaszosok már nem szeretnének ilyen kormányzati hírleveleket, tájékoztatókat kapni, jogosultak közvetlenül a törléshez (elfeledtetéshez) való joguk gyakorlására az adatkezelő irányában.

Az állásfoglalás itt olvasható: állásfoglalás